Firmabil- hva koster det selskapet?

Linda Karlson Total Økonomistyring

Skrevet av:

I forrige artikkel tok vi for oss hva som var forskjell på fordelsbeskatning for den ansatte om man velger dieseldyr eller batteribil.


Her vil vi se på hvor dyr bilen er for selskapet, gitt at det ikke er en bil med grønne skilt som gir fradrag for inngående mva, og som er til fri bruk for den ansatte.

Tekst Linda Karlson

Vi tar utgangspunkt i kjøp av en bil med drivstoff som kjøpes brukt til kr.400.000 av selskapet.

Ved leasing blir regnskapet omtrent likt, avhengig av hvilken avtale man får i forhold til for eksempel restverdi. Da kan man bytte ut avskrivningskostnad med leasingkostnad i regnestykket.

Her har vi tatt utgangspunkt i en bedrift som har en margin på 25% av det som er direkte relatert til salg av varer/ tjenester etc, og lagt på kostnadene for ett års bildrift.

Regnestykket tar ikke hensyn til kapitalbinding ved kjøp/ beregning av renter på kassekreditt etc.

Omsetning600.000
Varekostnader450.000
Driftsresultat150.000
Resultatmargin25%
  
Arbeidsgiveravgift12.000
Drivstoff24.000
Bompenger18.000
Forsikring og vedlikehold15.600
Avskrivninger80.400
Årlige bilkostnader (ikke hensyntatt lån/renter/kapitalbinding)150.000
Resultat før skatt kun hensyntatt kostnader ved drift av firmabil0
  Her ser vi at dersom bedriften har 150.000 i året i bilkostnader, og har en margin på 25% av det som bedriften selger/ driver med, må omsetningen være kr.600.000 for å dekke kostnadene med bilholdet.

Dette er et regnestykke til ettertanke, ikke sant?

*Vi gjør oppmerksom på at enkelte av satser og beløp kan være gjenstand for endringer, men prinsippene som er beskrevet i artiklene er gjeldende.

Ønsker du en utdypning eller beregning i forhold til ditt selskap så ta kontakt på Linda@totalokonomistyring.no

Del gjerne på sosiale medier:

Facebook
LinkedIn
E-post
Print

Ta kontakt for en prat

Har du noen spørsmål om det som står i artikkelen, eller lurer du på noe ellers? Ta gjerne kontakt så inviterer vi på en kopp kaffe!
Hei der!

Følg oss:

Har du lest disse artiklene?

Total Økonomistyring AS har kontorer i Sandnes, Stavanger, Ålgård og Oslo og kunder over hele landet. Målet er å være tett på kundene uansett hvor de måtte befinne seg.

Er du på jakt etter ny regnskapsfører eller ny jobb, trenger du nytt regnskapssystem eller nye medarbeidere, eller har du andre ting du vil snakke med oss om, ta kontakt.